aftands paard


aftands paard 1.0

(dieren; paardensport)

paard met een volledig ontwikkeld gebit
In toepassing op een paard van acht jaar of ouder.

Algemene voorbeelden


Kenners kunnen aan de vorm van de tanden en kiezen de ouderdom van het paard vrij nauwkeurig bepalen. De paardenhandel spreekt van een aftands paard + 8 jaar oud. Aftands heeft in de spreektaal de betekenis van oud, afgeleefd, versleten. Bij het paard slaat dit op snijtanden. Bij jonge paarden hebben snijtanden een holte. Door slijtage verdwijnt deze holte op plusminus 8-jarige leeftijd.

https://www.nieuwsuitdorst.nl/nieuws-uit-dorst-feb-2005/,

Alie ik zou hem niet zoenen hij stinkt uit zijn bek. Volgens mij is hij aftands, dat is geen belediging. Maar bij paarden van 8 jaar of ouder kan je niet meer de leeftijd schatten aan de hand van zijn tanden. Ze noemen dit dan een aftands paard.

http://ben-en-alie-mulder.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=38317&Een-gegeven-paard#.WhQx2isX6wY,

aftands paard 2.0

oud, versleten paard; afgeleefd paard

Algemene voorbeelden


In het bovenstaande heb ik slechts een gering aantal benamingen voor 'oud versleten paard' behandeld; in het materiaal - dat geen opgaven voor Noord-Nederland bevat - komen er wel meer dan 50 voor, woordgroepen als oud paard, oude hengst, afgeleefd of aftands paard nog buiten beschouwing gelaten.

http://www.dbnl.org/tekst/_taa007197001_01/_taa007197001_01_0010.php,

De visie op het genezen van "krankzinnigheid" bleef tot in onze eeuw steken bij draaistoelen en rotatiemachines, elektro-shockapparaten en bedaar-baden, hand- en voetboeien, aderlatingen en tredmolens waarin de zieke als een aftands paard de ganse dag verdwaasd rondliep.

https://www.digibron.nl/search/detail/66cc3bd0ca86121dfd820a605c8c3f1e/een-oud-delfts-oord-van-ellende,